Continue reading "Budai Vár-barlang – tények és tévhitek"

" />

Budai Vár-barlang – tények és tévhitek

 

Budai Vár-barlang –  tények és tévhitek 

 

Valóban titkos volt a Vár alatti pincerendszer?

Igen. A II. világháború előtti és alatti, pincékből kialakított minisztériumi és kormányzati óvóhelyeket titkosan kezelték. A világháború után, a hidegháborúban szinte az egész vár alatti területet titkosították, mely a hatvanas évek végéig úgy is maradt. Néhány évvel ezelőtt szüntették meg az utolsó várfelszín alatti szakasz titkosságát. Mára már az egész területet visszaminősítették, tehát nyílt, publikus.

Igaz az, hogy egészen a rendszerváltásig működött a vár alatti mély-pincékben titkos harcálláspont?

Igen, a sziklapincerendszer északi részében a Polgári Védelem I. kerületi Légoltalmi Központja a föld alatt állandó ügyeleti személyzettel üzemelt egészen 1989-ig.

Vezetnek a várból föld alatti folyosók más településekre, és át a Duna alatt?

Nem, bár számtalan leírás, legenda és szóbeszéd tesz említést ilyenekről Különböző források szerint alagút vezet az óbudai Miklós térig, Visegrádra, Budafokra, a Gellért-hegyre, a Margitszigetre, sőt át Pestre a Duna alatt is. Ez utóbbi már azért sem valószínű, mivel évszázadokkal ezelőtt ilyen víz alatti alagutat szinte lehetetlen volt kivitelezni. A legendák alapját vélhetően a számos rejtett kijárat, illetve az ún. futárfolyosók alkothatják. Az utóbbiak a Budavári Labirintusból a Hunyadi János út irányába vezetnek ki.

Valóban van olyan hely, ahol három vagy akár még több szintes a pincerendszer?

A legtöbb helyen kétszintes a vár föld alatti üregrendszere. Legfelül, az utcaszint alatt, az épített, boltozatos pincék vannak, és azok padlójából nyílnak a lépcsők lefelé a mély-pincékbe. Viszont több helyen a két szint között létezik még egy épített, sziklába vájt pinceszint. Sőt több helyen a barlang alá, a márgába bányászati módszerekkel pincéket, óvóhelyeket építettek. Így van olyan hely, ahol 4-5 szintes a rendszer.

Igaz az, hogy a vár alatti sziklapincékbe rejtették el az emberek értékeiket ostromok alatt, vagy békeidőben az adóbeszedők elől?

Igen. Több hiteles feljegyzés is van arról, hogy békeidőben vagyonukat itt rejtették el a vári lakosok. Ostromok vagy tűzvészek esetén is ide rejtőztek el. Tudjuk, hogy az 1723-as nagy buda(vár)i tűzvészt a lakosság az abban az időben un. török-pincékben vészelte át.

Ostromok alkalmával a védősereget tényleg át lehetett csoportosítani a föld alatt a budai Várban?

Több legenda szól erről, de valószínűleg ez nem igaz, mivel a II. világháborút megelőző évekig a pincék nem voltak egymással összekötve. Az átcsoportosításra csak úgy lett volna lehetőség, ha ezek alatt a helyiségek alatt további folyosók lennének, de ilyeneket nem ismerünk.

Igaz az, hogy a vár alatti sziklapincékben őrizték a II. világháború alatt a Szent Koronát, a koronázási palástot és az aranytartalékot?

Igen, a budai Vár alatt két helyen is voltak a Szent Korona és más értékek számára kialakított értékmegőrzők, bár egyik sem a pincékben, hanem azok alatt, a márgába (talajba) épített helyiségekben. A Szent Koronát is őrizték itt rövidebb ideig, az aranykészlet egy részét pedig az Úri utca 72. alatt, a Magyar Nemzeti Bank óvóhelyein és trezortermeiben. A palást egyik ajtón sem fért be, emiatt nem itt volt.

Igaz az, hogy lángszóróval támadtak a sebesültekre és az ápolókra az orosz katonák a II. világháború végén?

Nem, bár máshol (pl. a Palota alatti ideiglenes sebesültellátó helyen) a II. világháborúban történtek ilyen esetek, de a polgárvárosi óvóhelyrendszerben nem, és az nem is égett ki.

A vár alatti pincerendszerből irányították évtizedeken át az ország villamosenergia-ellátását?

Igen, az Úri utca 72. ház alatt, még a II. világháború előtt és alatt az MNB által titokban épített, részben a pincékből kialakított óvóhelyen működött 1951-től 1989-ig az Országos és a Budapesti Villamos Teherelosztó. Ebből a 11 emelet mély bunkerből irányították az ország elektromos ellátását.

Valóban találtak élő embereket évekkel a háború után a járatrendszerben?

Természetesen nem, mivel az fizikailag is lehetetlen lenne, hogy emberek ennyi ideig – még ellátással is – kibírják odalent a zord körülményeket.

A sziklára épült régi várfalak alá kivezettek a járatok, és ezeket felhasználva ráronthattak a védőseregek a támadókra?

Ez egy feltételezés, de valós adatok nem állnak rendelkezésre. A hadtörténészek nem valószínűsítik. Az első várfalak már nem láthatóak, mivel a mostaniak mögött a földben vannak. A szikla is mindössze a Halászbástyánál látható alatta.

A török pasák tényleg a vár alatti pincékben falaztatták el, illetve azok kútjaiba dobták a megunt háremhölgyeket?

Nincs rá egyértelmű bizonyítékunk, bár több legenda szól ilyen esetekről. A történészek szerint nem valószínű, de az igaz, hogy az egyik vári kútban régebben több női csontvázat találtak.
 

Igaz az, hogy a XV. században Drakula a vár alatti üregekben raboskodott?

Nem, Drakula soha nem raboskodott a a budai vár alatti mély-pincékben.  Várhegyi tömlöcként olykor igénybe vett üregek erre nem is lettek volna alkalmasak. Drakula fejedelem fogva tartására különösen nem. Drakula amúgy a várhegyi folklórban sem szerepelt. A Drakula sztori néhány éves szórakoztatóipari fejlemény.

 

Léteznek föld alatti tavak a vár alatti járatrendszerben?

Ma már nem, de még bő száz évvel ezelőtt (mielőtt a talajvíz szintje nem csökkent a pincék padlószintje alá) a Dísz tér környékén voltak olyan pincetermek, melyekben víz állt. Ezek a visszatükröződő sziklamennyezet miatt igen mélynek tűntek, pedig valójában mélységük mindössze néhány arasz volt.

Igaz az, hogy találtak egy őspatak-medret, ősember által használt szerszámokat és ma már nem létező őslények csontjait a Vár felszíne alatt?

Igen, 1939 végén Kadic Ottokár az Úri utca 72. alatti MNB óvóhely titkos építkezésénél, 22 méteres mélységben, márgába vájódott őspatak-medret, ősember által használt szerszámokat, és őskori elefánt- és orrszarvúcsontokat talált. Előkerült egy mamutfogdarab is, a járatrendszer egyik legszebb terméből.

Forrás:

https://www.labirintus.com/hu/1004/titkokeslegendak-gyik

The Castle Cave of Budapest*

The Castle Cave of Budapest

 

The Making of the Castle Hill Caves

The approximately 40 hectares surface area of the Castle Hill, that is surrounded by thick man made walls, rises as a mesa between the valleys carved by the Danube River and the Ördögárok (Devil’s Ditch) Creek. The main mass of the hill is made of so called Buda Marl. This rock material that resembles clay is of good stability but this stability drops to one fourth, one third of the original value when it gets wet.

The Ördögárok Creek used to trickle at the elevation of the present hilltop in the geological age of the Quaternary and deposited a pebbly sediment on the top of the marl that vas covered later by a 7-12 meter thick layer of freshwater limestone by rising thermal springs. This hard layer of rock prevented later the weathering of the Castle Hill. The freshwater limestone is thickest at the Szentháromság The rise of the springs continued for tens of thousands of years and beyond the thickening of the limestone layer their water also effected the growth of lateral cavities at the contact of the marl and limestone. Such cavities that developed in freshwater limestone are worldwide rarities. The number of the original cavities must have exceeded a hundred. The most spacious cavities were located at the Szentháromság Square.

Man and the Cave System

People used to live on the top of the Castle Hill even before the raising of the Buda Castle. The inhabitants of the medieval hamlet probably happened to find the caves hidden in the depth while digging wells. Utilizing the natural potentiality they cut access tunnels to the cavities and turned them to cellars. The investigation of the cave wells revealed finds hinting the 11th or 12th centuries. It’s been suggested that the very arrangement of the houses on the surface was adjusted to these cave cellars.

King Béla IV ordered the raising of the Buda Castle, the new residence of the sovereign in the spring of 1242, after the Mongol invasion. The builders of the early Medieval had two purposes in mind: defend the residents from the enemy and provide the basic needs within the walls. While the external defense was provided by bastions 5 to 10 meters high the provision of water was most practical from the resources in the caves. The wells in the cave-cellars provided potable water in the times of sieges. The caverns under the houses were well-suited for other purposes like the storage or rather hiding of food reserves and valuable from the enemy -or from the tax collector. Many of the cave cellars were used as ice-pits in the times of the Turkish occupation.
The caves had important roles in the times of calamities: major fires, wars, sieges. According to some opinions the defending troops could be moved under the ground. A number of recitals depict troops attacking the enemy through tunnels dug ti the feet of the bastions from cave-cellars.

Evlia Chelebi, Turkish traveler characterizes adequately the Buda castle as “being hollow”. Rumors got around that some Turkish high officers made odalisques that they got tired of “vanish” in the depths. Many roamed the cavities to find buried Turkish treasure. Research people of our days did not find remains of odalisques or treasures, but only rusty spurs, broken pottery or ancient cannon balls on occasion. Most cave-cellars had been forgotten in the 19th century. Imagination placed the dens of “Black Barons”, or spirits under the ground. Moreover the neglected cavities caused more and more trouble. Because of collapses of street pavement the mapping of the cave-cellar system was ordered in the late 1800-s. The final verdict was to fill the cavities with debris, trash or soil.

Dr. Ottokar Kadic, the eminent speleologist of the era recognized in the 1930-s that the cavities called “Turkish Cellars” were natural freshwater-limestone caves. He prepared a project to clean the cave-cellars and turn them presentable to the public. Also he persuaded the leadership of the 1st City District of Budapest to back the idea.

With man made wall brakes and “adits” an increasing number of cavities were joined. It happened during the making of such a tunnel that Dr. Kadic discovered the primitive chert tools that ascertain that ancient man settled in the vicinity of the hot springs.

After the beginning of World War II bomb shelters were developed from the cellars, tourism was terminated. By the making of new corridors, and reinforcing the existing cellars a bomb shelter labyrinth of kilometers in length was developed. The hitherto operable “Rock Hospital” was developed in that historical period. According to records more than 4000 people found refuge in the Castle-cellars in the hard days of World War II.
The Castle Cave reached its maximal development beyond four kilometers in the nineteen fifties. Much of the labyrinth was classified top secret. The system doesn’t suit modern civil defense requirements any more. Speleologists, cavers achieved at the beginning of the 1960-s that part of the system be reopened for the public, but for the lack of founds it was closed up again in 1975. Since then the cave-cellars system that is rich in natural and historic values was declared to be one of the Hungary`s “exceedingly protected” caves.
Street pavement subsidence and such effects turned the attention again to the problems caused by the cave-cellar system. The system was inspected, reinforced at locations of need and surface automobile traffic was restricted.

The Present Condition of the Cave Cellars under the Castle

Presently most of the troubles are caused by independent cave-cellars. The location and condition of most of these cellars is unknown. As they are filled in, their inspection and examination demand much energy and funds. Some can be located only following up the stories of residents or studying old maps, some are filled by wartime debris.

The atmosphere of the medieval cave-cellars have been preserved in spite of man made intervention. Their original appearance can be studied in the more than fifty independent cellars at the northern part of the Castle District. The cellar system of the Castle is of three kinds. Under the cellars belonging to the houses arched medieval deep cellars are located carved into freshwater limestone. Entries to the lowermost natural cavities open from this second level. These letter were only deepened by the old time residents but some reinforcement: pillars, arches can also be met. The whole sequence of the Castle Hill geology can be observed on the cellar-wals: layers of marl, the pebbly-clayey deposit of the ancient Ördögárok Stream are exposed at varying locations. The deep wells expose the hydro-logical conditions of the hill.

Source : http://www.c3.hu/~kzoli/cave/

Várbarlang – kzoli/cave/

The Castle Cave

Address: 1014 Budapest, I. Országház u.16
Open:  Every day 10-18, but Monday closed!

Telefon: 214-3121
Telefon/Fax: 214-3122

The Making of the Castle Hill Caves

The approximately 40 hectares surface area of the Castle Hill, that is surrounded by thick man made walls, rises as a mesa between the valleys carved by the Danube River and the Ördögárok (Devil’s Ditch) Creek. The main mass of the hill is made of so called Buda Marl. This rock material that resembles clay is of good stability but this stability drops to one fourth, one third of the original value when it gets wet.

The Ördögárok Creek used to trickle at the elevation of the present hilltop in the geological age of the Quaternary and deposited a pebbly sediment on the top of the marl that vas covered later by a 7-12 meter thick layer of freshwater limestone by rising thermal springs. This hard layer of rock prevented later the weathering of the Castle Hill. The freshwater limestone is thickest at the Szentháromság The rise of the springs continued for tens of thousands of years and beyond the thickening of the limestone layer their water also effected the growth of lateral cavities at the contact of the marl and limestone. Such cavities that developed in freshwater limestone are worldwide rarities. The number of the original cavities must have exceeded a hundred. The most spacious cavities were located at the Szentháromság Square.

Man and the Cave System

People used to live on the top of the Castle Hill even before the raising of the Buda Castle. The inhabitants of the medieval hamlet probably happened to find the caves hidden in the depth while digging wells. Utilizing the natural potentiality they cut access tunnels to the cavities and turned them to cellars. The investigation of the cave wells revealed finds hinting the 11th or 12th centuries. It’s been suggested that the very arrangement of the houses on the surface was adjusted to these cave cellars.

King Béla IV ordered the raising of the Buda Castle, the new residence of the sovereign in the spring of 1242, after the Mongol invasion. The builders of the early Medieval had two purposes in mind: defend the residents from the enemy and provide the basic needs within the walls. While the external defense was provided by bastions 5 to 10 meters high the provision of water was most practical from the resources in the caves. The wells in the cave-cellars provided potable water in the times of sieges. The caverns under the houses were well-suited for other purposes like the storage or rather hiding of food reserves and valuable from the enemy -or from the tax collector. Many of the cave cellars were used as ice-pits in the times of the Turkish occupation.
The caves had important roles in the times of calamities: major fires, wars, sieges. According to some opinions the defending troops could be moved under the ground. A number of recitals depict troops attacking the enemy through tunnels dug ti the feet of the bastions from cave-cellars.

Evlia Chelebi, Turkish traveler characterizes adequately the Buda castle as “being hollow”. Rumors got around that some Turkish high officers made odalisques that they got tired of “vanish” in the depths. Many roamed the cavities to find buried Turkish treasure. Research people of our days did not find remains of odalisques or treasures, but only rusty spurs, broken pottery or ancient cannon balls on occasion. Most cave-cellars had been forgotten in the 19th century. Imagination placed the dens of “Black Barons”, or spirits under the ground. Moreover the neglected cavities caused more and more trouble. Because of collapses of street pavement the mapping of the cave-cellar system was ordered in the late 1800-s. The final verdict was to fill the cavities with debris, trash or soil.

Dr. Ottokar Kadic, the eminent speleologist of the era recognized in the 1930-s that the cavities called “Turkish Cellars” were natural freshwater-limestone caves. He prepared a project to clean the cave-cellars and turn them presentable to the public. Also he persuaded the leadership of the 1st City District of Budapest to back the idea.

With man made wall brakes and “adits” an increasing number of cavities were joined. It happened during the making of such a tunnel that Dr. Kadic discovered the primitive chert tools that ascertain that ancient man settled in the vicinity of the hot springs.

After the beginning of World War II bomb shelters were developed from the cellars, tourism was terminated. By the making of new corridors, and reinforcing the existing cellars a bomb shelter labyrinth of kilometers in length was developed. The hitherto operable “Rock Hospital” was developed in that historical period. According to records more than 4000 people found refuge in the Castle-cellars in the hard days of World War II.
The Castle Cave reached its maximal development beyond four kilometers in the nineteen fifties. Much of the labyrinth was classified top secret. The system doesn’t suit modern civil defense requirements any more. Speleologists, cavers achieved at the beginning of the 1960-s that part of the system be reopened for the public, but for the lack of founds it was closed up again in 1975. Since then the cave-cellars system that is rich in natural and historic values was declared to be one of the Hungary`s “exceedingly protected” caves.
Street pavement subsidence and such effects turned the attention again to the problems caused by the cave-cellar system. The system was inspected, reinforced at locations of need and surface automobile traffic was restricted.

The Present Condition of the Cave Cellars under the Castle

Presently most of the troubles are caused by independent cave-cellars. The location and condition of most of these cellars is unknown. As they are filled in, their inspection and examination demand much energy and funds. Some can be located only following up the stories of residents or studying old maps, some are filled by wartime debris.

The atmosphere of the medieval cave-cellars have been preserved in spite of man made intervention. Their original appearance can be studied in the more than fifty independent cellars at the northern part of the Castle District. The cellar system of the Castle is of three kinds. Under the cellars belonging to the houses arched medieval deep cellars are located carved into freshwater limestone. Entries to the lowermost natural cavities open from this second level. These letter were only deepened by the old time residents but some reinforcement: pillars, arches can also be met. The whole sequence of the Castle Hill geology can be observed on the cellar-wals: layers of marl, the pebbly-clayey deposit of the ancient Ördögárok Stream are exposed at varying locations. The deep wells expose the hydro-logical conditions of the hill.

Source : http://www.c3.hu/~kzoli/cave/

Castle Cave of Buda – Home Page of the Official Nature Conservation

English content is not available.

 

Budai Vár-barlang:

Kataszteri szám: 4762-1
Hossz: 3300 méter
Vertikális kiterjedés: 15 méter
Mélység: 15 méter
Magasság: 0 méter
Kutatási engedélyek száma: 0
Település: Budapest I.
Hrsz: 6493
NP Igazgatóság: Duna-Ipoly NP Igazgatóság
Hatóság: Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal
Védettség: fokozottan védett
Látogathatóság: NPI hozzájárulásával látogatható (jogszabályban nevesített); NPI hozzájárulásával látogatható (magánterületen nyíló); lezárt
Szinonímák:
Törökpincék
Várhegyi mésztufabarlang
Várbarlang
Várhegyi-barlang
Budavári pincebarlangok
Budavári barlangpincék

Budai Vár-barlang (Várhegyi mésztufabarlang, barlangpince)
A budai Vár-hegy alatt fekvő, 1982 óta fokozottan védett „pincebarlang”-rendszer. A számos bejárattal, 140 és 167 m tszf magasság közt nyíló, mintegy 200 kisebb-nagyobb teremből és az azokat összekötő folyosókból álló, 5–10 m mélységben, az utcák és a lakóházak alatt húzódó labirintus természetes üregeit a pleisztocén édesvízi mészkő alsó szintjében, a budai márga határán egy később feltörő hévforrás oldotta ki.

A természetes bejárattal nem rendelkező, valószínűleg a tatárjárás ideje óta ismert, raktárként, pinceként, börtönként stb. használt üregeket a történelmi idők alatt folyamatosan tágították, melynek eredményeként természetes formái szinte teljesen elpusztultak. Legfeljebb csak az elvétve található mennyezeti oldásformák, és a mésztufában megőrződött ősmaradványok (levél- és ízeltlábú-lenyomatok, csontmaradványok, egy mamutfog lenyomata, bekérgezett gyökér és ágmaradványok) tanulmányozhatók. Üledékéből gerinces leletanyag (ló- és szarvasfélék, őselefánt, orrszarvú, medve), valamint a Budai iparnak elnevezett kultúra kezdetleges kavicseszközei kerültek elő. Felszíni kapcsolatát kutak, légaknák és az épületek felső pincéibe vezető feljáratok biztosítják.

A Dísz tér és a Szentháromság tér között húzódó, 3300 m hosszú, összefüggő rendszert a II. világháború alatt alakították ki. A rendszer egy részét 1935-ben az idegenforgalom számára megnyitották. Ma az Országház utca 16. sz. illetve az Úri utca 9. sz. alatti bejáraton megközelítve két külön szakasza belépődíj ellenébe megtekinthető. Irod.: Bene Z. – Kovács L.né – Mednyánszky M. (1998): Város a Vár alatt. Budavári Önkormányzat; Kordos L. (1984): Magyarország barlangjai. Gondolat Kiadó; Székely K. – Tardy J. (1985): Vár-barlang. TKM Kiskönyvtára 224; Takácsné B. K.: Budai Vár-barlang. In.: Székely K. (2003): Magyarország fokozottan védett barlangjai. Me-zőgazda Kiadó

Képek:

Source: http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=cave_4762-1

Budai Vár-barlang – Természetvédelem

 

Forrás: http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=cave_4762-1

Budai Vár-barlang:

Kataszteri szám: 4762-1
Hossz: 3300 méter
Vertikális kiterjedés: 15 méter
Mélység: 15 méter
Magasság: 0 méter
Kutatási engedélyek száma: 0
Település: Budapest I.
Hrsz: 6493
NP Igazgatóság: Duna-Ipoly NP Igazgatóság
Hatóság: Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal
Védettség: fokozottan védett
Látogathatóság: NPI hozzájárulásával látogatható (jogszabályban nevesített); NPI hozzájárulásával látogatható (magánterületen nyíló); lezárt
Szinonímák:
Törökpincék
Várhegyi mésztufabarlang
Várbarlang
Várhegyi-barlang
Budavári pincebarlangok
Budavári barlangpincék

Budai Vár-barlang (Várhegyi mésztufabarlang, barlangpince)
A budai Vár-hegy alatt fekvő, 1982 óta fokozottan védett „pincebarlang”-rendszer. A számos bejárattal, 140 és 167 m tszf magasság közt nyíló, mintegy 200 kisebb-nagyobb teremből és az azokat összekötő folyosókból álló, 5–10 m mélységben, az utcák és a lakóházak alatt húzódó labirintus természetes üregeit a pleisztocén édesvízi mészkő alsó szintjében, a budai márga határán egy később feltörő hévforrás oldotta ki.

A természetes bejárattal nem rendelkező, valószínűleg a tatárjárás ideje óta ismert, raktárként, pinceként, börtönként stb. használt üregeket a történelmi idők alatt folyamatosan tágították, melynek eredményeként természetes formái szinte teljesen elpusztultak. Legfeljebb csak az elvétve található mennyezeti oldásformák, és a mésztufában megőrződött ősmaradványok (levél- és ízeltlábú-lenyomatok, csontmaradványok, egy mamutfog lenyomata, bekérgezett gyökér és ágmaradványok) tanulmányozhatók. Üledékéből gerinces leletanyag (ló- és szarvasfélék, őselefánt, orrszarvú, medve), valamint a Budai iparnak elnevezett kultúra kezdetleges kavicseszközei kerültek elő. Felszíni kapcsolatát kutak, légaknák és az épületek felső pincéibe vezető feljáratok biztosítják.

A Dísz tér és a Szentháromság tér között húzódó, 3300 m hosszú, összefüggő rendszert a II. világháború alatt alakították ki. A rendszer egy részét 1935-ben az idegenforgalom számára megnyitották. Ma az Országház utca 16. sz. illetve az Úri utca 9. sz. alatti bejáraton megközelítve két külön szakasza belépődíj ellenébe megtekinthető. Irod.: Bene Z. – Kovács L.né – Mednyánszky M. (1998): Város a Vár alatt. Budavári Önkormányzat; Kordos L. (1984): Magyarország barlangjai. Gondolat Kiadó; Székely K. – Tardy J. (1985): Vár-barlang. TKM Kiskönyvtára 224; Takácsné B. K.: Budai Vár-barlang. In.: Székely K. (2003): Magyarország fokozottan védett barlangjai. Me-zőgazda Kiadó

Képek:

Budai Vár-barlang | Wikipédia

A Wikipédiából, a (mindent) szabad enciklopédiából

A szócikk 4 évig készült, minden bekezdése copy-paste, megszerkesztésének oka nem is az ismeretterjesztés, hanem a nagyközönség  félrevezetése volt.

 

Budai Vár-barlang

A Wikipédián szándékosan a már bezárt és elköltözött Budavári Labirintus ábrás védjegyével és logójával tüntették fel a DINPI barlang egyik lejáratát
A Wikipédián szándékosan a már bezárt és elköltözött Budavári Labirintus ábrás védjegyével és logójával tüntették fel a DINPI barlang egyik lejáratát
Az Úri utca 9. barlangbejárat
Hossz3 300 m
Mélység15 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés15 m
Ország Magyarország
TelepülésBudapest
Földrajzi tájBudai-hegység
Típusmésztufa
Barlangkataszteri szám4762-1
Elhelyezkedése

Budai Vár-barlang (Budapest)

Budai Vár-barlang
Budai Vár-barlang
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 01″, k. h. 19° 02′ 03″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 01″, k. h. 19° 02′ 03″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Budai Vár-barlang témájú médiaállományokat.

A Budai Vár-barlang, budai Várbarlang, török pincék, várhegyi mésztufabarlang, várhegyi barlang, budavári pincebarlangok, budavári barlangpincék a budapesti Várhegyben található. Eredetileg természetes képződmény, a Várhegyet borító mészkő-mésztufa és az alatta lévő márga között a hőforrások mosták ki a természetes üregeket, amikhez később házak pincéit és kutait is hozzácsatolták, majd egyéb kiterjedt bővítéseket is végeztek. A barlangrendszer és a pincerendszer nagyjából 12 méter mélyen helyezkedik el és a mesterséges részeivel együtt 3300 méter hosszú.

Translate »